Skip to content Skip to footer

Sivilce (Akne) Tedavisi

Sivilce Tedavisi Nedir?

Sivilce tedavisi, hem kadınların hem de erkeklerin özellikle yüz bölgelerinde meydana gelen ve estetik açıdan oldukça sıkıntılı görüntüler yaratan sivilce sorununun ortadan kaldırılması için yapılan çalışmaların bütünüdür.

Halk arasında “akne” olarak da bilinen sivilceler, cilt yapısının alt tabakasında yer alan yağ bezi kanallarının cildin üst tabakasında meydana gelen yağlanmadan dolayı tıkanmasıyla bu kanallarda oluşan yağın dışarıya atılamaması durumundan kaynaklı meydana gelmektedir. İlk önce siyah nokta olarak oluşan bu tıkanıklıklar bir süre sonra iltihaplanarak ucu beyazlaşmış sivilceler haline gelmektedir.

Bu durum görüntü olarak rahatsız edici bir hale geldiğinden akne tedavisi uygulamasına sıklıkla başvurulur. Cilt yüzeyinde kalıcı hasar bırakmadan sivilce sorununun atlatılması için bu konuda uzman bir kişinin yürüteceği tedavi sürecine başvurulmalıdır. Her cilt yapısına göre ve sivilce probleminin ortaya çıkmasındaki farklı nedenlere bağlı olarak sorunun kaynağına yönelik cilt yapısını düzeltecek farklı tedaviler bulunmakta ve kişiye özel uygulanmaktadır.

Sivilce Oluşumunu Etkileyen Faktörler Nelerdir?

Sivilcelerin ortaya çıkışında ana etmenin ne olduğunun iyi belirlenmesi çok önemlidir. Doğru tespit edilen problemin üzerine doğru tedavi ile gidilirse mutlaka cilt yüzeyindeki bu sorunlar giderilebilecektir. Özellikle 20 yaş ve üzeri danışanlarda ortaya çıkan sivilce sorununa çözüm sürecinde tetikleyici etmenler iyi araştırılmalıdır.

Bu yaşlardan sonra ciltte oluşan aknelerin ortaya çıkmasındaki temel etmenler takviye alınan ilaçlar, hormon bozuklukları, kişinin insülin direncinin olması, kullanılan kalitesiz kozmetik ürünler, şeker hastası olmak ve tiroid hastası olmak şeklinde özetlenebilir.

Sivilce Tedavisi Yöntemleri

Gelişen teknolojiyle birlikte yapılan pek çok test ve cilt tedavisi için geliştirilen aletlerin neticesinde sivilce tedavisinde de birden fazla yöntem ortaya çıkartılabilmiştir. Bu tip bir tedavide başvurulan temel yöntemler lazerle sivilce tedavisi, ilaçla yapılan tedavi, akne peeling tedavisi, medikal olarak uygulanan cilt bakımı ve tropikal kremler ile uygulanan sivilce tedavisidir.

Ancak unutulmamalıdır ki, her tedaviyi alan kişi için en iyi sivilce tedavisi gibi belirlenmiş tek bir yöntem bulunmamaktadır. Herkesin ihtiyacına göre şekillenen tedavi süreci kimi zaman uzun kimi zaman kısa, kimi zaman uzun tedaviler kimi zamansa kısa tedaviler şeklinde ilerlemektedir.

Sivilce Oluşumunu Engellemek İçin Yapılacaklar Nelerdir?

Vücutta yoğun olarak hissedilen stresin hormonları tetiklediği ve sivilce oluşumunu ciddi şekilde arttırdığı bilindiğinden, mümkün mertebe stresten uzak bir hayat yaşanması önerilmektedir. Aynı şekilde vücudun uykusuz kalması ve yorgun düşmesi de sivilceleri tetiklediğinden, günde en az 8 saatlik uyku süreçleri geçirilmesine dikkat edilmelidir.

Eğer aktif bir spor hayatınız varsa, yaptığınız egzersizlerden sonra cilt temizliğinize mutlaka dikkat etmeniz gerekmektedir. Terlemeyle birlikte cildinizde birikecek tortulardan kurtulmak adına mutlaka cildinizi iyi bir şekilde temizleyip yıkayınız.

Sivilceleri çoğaltan etmenlerden bir tanesi de cildinizde var olan sivilcelerle oynayıp sıkmaktır. Kronik sivilce tedavisi sürecinde kesinlikle bu tip davranışlardan uzak durulmalı; sivilceler sıkılmamalı, oynanmamalı, dokunulmamalı ve üzerindeki deri yolunmamalıdır.

Yorum Yap

Sohbet Başlatın
Yardıma ihtiyacınız var mı?
Merhaba,
Size nasıl yardımcı olabilirim?